Nya tag, varje dag

img_20170301_113126

”Från och med nu börjar mitt nya liv.”

När jag var yngre brukade jag i samband med att jag städade mitt rum yttra just de här orden: ”Från och med nu börjar mitt nya liv.” Tillsammans med storstädningen kom nya livsregler som jag satte upp för mig själv. Det kunde vara allt från att duscha varje dag, aldrig bråka, göra alla läxor i god tid, få högsta betyg o.s.v. Bli perfekt med andra ord.

Det är någonting med att ha ordning och reda runt sig och i sig, det hör ihop på något sätt. När det är kaos inuti mig blir det kaos runt omkring mig. När allt är kaos i mig söker jag desperat efter ordning och reda genom att städa. Jag försöker få kontroll på det inre kaoset genom att ordna upp det yttre kaoset.

Jag tror inte att jag är den enda som gör så här. Ibland är det svårt för oss att vända blad och påbörja nästa kapitel i våra liv. Vi behöver ritualer som hjälper oss att gå vidare. Att slänga ut saker som påminner om någon kan markera ett farväl. En ny frisyr kan markera en ny början. Vi städar runt omkring oss och kaoset inom oss själva blir lite mer hanterbart. Minnen av det gamla livet sorteras bort och får ge rum åt nya minnen. Minnen som inte inkluderar den personen eller den platsen eller den vanan.

Så länge livet pågår kan det omöjligt vara skinande rent runt oss och i oss exakt hela tiden. För livet är inte perfekt. Det blir stökigt. Det blir smutsigt. Vi får fortsätta sortera och rensa bort det dåliga och ge plats för det bra. Jag är trött på att yttra orden ”från och med nu börjar mitt nya liv” för att senare trycka ner mig själv när jag misslyckas. ”Nya tag, varje dag.” Det är mitt nya motto.

Annonser

En tanke på “Nya tag, varje dag

 1. Hej!
  Jag heter Victoria och driver UF-företaget MindCare UF. Vi säljer en dans och teaterföreställning som handlar om psykisk ohälsa, detta för att vi vill upplysa om ämnet. Vi letar nu efter personer som antingen har drabbats av någon psykisk sjukdom, varit anhörig till någon som drabbats eller både och, och vill berätta om sin historia. Vi har en idé om att göra en bok med samlade berättelser skrivna av personer med erfarenhet av psykisk ohälsa på ett eller annat sätt.

  Skulle du vilja dela med dig av en berättelse på ca. 2-6 datorskrivna sidor? Hör i så fall av dig via mail: victoria.hjerpe@hotmail.com

  Mvh
  Victoria, MindCare

  Gilla

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s